Wiosna! Dni są coraz dłuższe, wstępuje w nas nowa energia, a na stragany i do sklepów spożywczych wracają ponownie warzywa i owoce, które nie były dostępne przez zimę. Produkty sezonowe wiosna to bogactwo smaku i zdrowie (o korzyściach z diety sezonowej przeczytasz w artykule o 3 powodach, dla których warto wybierać sezonowe produkty), a także świetne urozmaicenie naszych dań. Czego w takim razie warto szukać o tej porze roku?
Produkty sezonowe wiosna, czyli… nowalijki
Nowalijki to młode warzywo ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w nowym sezonie, czyli właśnie wiosną! Do nowalijek zaliczamy, m.in. rzodkiewkę, sałatę, młodą marchew, szczypiorek, ogórki, pomidory, rzeżuchę oraz cebulę dymkę. Nowalijki są często drobne, ale pełne smaku i wartości odżywczych. Świetnie nadają się do sałatek lub jako dodatek do dań głównych. Możemy też eksperymentować z ich liśćmi – bardzo często wyrzucamy liście rzodkiewki lub marchwi, a one również są jadalne! Z liści rzodkiewki przykładowo możemy zrobić świetne pesto.
Czas na szparagi
Szparagi dostępne są na rynku bardzo krótko, bo zazwyczaj tylko ok. 2 miesiące. Szparagi zielone można kupić już wczesną wiosną (maj, czasem koniec kwietnia), podczas gdy białe pojawiają się później, bliżej lata (czerwiec). W kuchni szparagi możemy używać praktycznie do wszystkiego – do smażenia, grillowania, pieczenia, gotowania. Świetnie nadają się jako składnik zup, sałatek, makaronów, zapiekanek. Ich charakterystyczny smak i chrupiąca tekstura sprawiają, że są nie tylko pyszne ale i… wykwintne.
Jadalne kwiaty
Wiosna niewątpliwie kojarzy nam się z kwiatami, ale nie każdy wie, że wiele z nich jest jadalnych! Z kwiatów bzu możemy zrobić orzeźwiającą lemoniadę. Z kolei bratki, aksamitki lub nasturcje dodadzą naszej potrawie pikanterii lub przyjemnej cierpkości. Warto wspomnieć, że kwiaty przeznaczone do spożycia powinny pochodzić z odpowiednich źródeł – te dostępne w kwiaciarni absolutnie nie nadają do spożycia ze względu na środki używane do przedłużenia ich trwałości.
Powitajmy sezonowe owoce!
Wiosną nareszcie pojawiają się ukochane przez wszystkich owoce. Często już pod koniec maja możemy dostać pierwsze polskie truskawki, które swoim smakiem nie mają równych. W maju również dojrzewa już agrest, tak często kojarzony z babcinym ogrodem. Z kolei w czerwcu możemy już dostać pierwsze maliny, poziomki, czereśnie i czerwone porzeczki. Im więcej dostępnych owoców, tym bardziej czuć nadchodzące lato.
Co możemy znaleźć jeszcze?
To jednak nie wszystkie produkty, które oferuje nam wiosna. O tej porze roku pojawiają się kolejne warzywa kapustne (np. kalafior), czy chociażby bób. Aby w pełni korzystać z sezonowych produktów, warto planować posiłki zgodnie z ich dostępnością. Co miesiąc do moich subkrybentek wysyłam listę produktów, aby były zawsze na bieżąco. Oprócz tego każda osoba, która dołączy do mojego newslettera na start otrzyma prezent: mini ebooka „Jak żyć zgodnie z porami roku?”, gdzie umieściłam 10 inspiracji dotyczących m.in. diety oraz stylu życia.

Dołącz do newslettera Sezonologii, aby otrzymywać comiesięczne wskazówki oraz pobrać darmowego ebooka.
Jeszcze ostatni krok…
Potwierdź dołączenie na mailu, aby otrzymać prezent (jeżeli nie otrzymałaś wiadomości, to sprawdź filder SPAM lub Oferty).
A jeżeli już teraz chcesz być na bieżąco z listą produktów sezonowych, to pomoże Ci w tym mój sezonownik, czyli zestawienie warzyw i owoców na każdy miesiąc roku. To piękna kulinarna ściąga, która podpowie Ci, czego szukać o danej porze roku. Sezonownik dostępny jest w różnych formatach, dzięki czemu znajdziesz idealne rozwiązanie do swojego wnętrza.

Więcej inspirujących produktów znajdziesz w moim sklepie.
Wiosenne produkty są pełne wartości odżywczych i smaku, a z każdym miesiącem mamy coraz większy wybór warzyw i owoców. Natura budzi się do życia, nasze potrawy w końcu nabierają kolorów i świeżości – korzystajmy z tego pełnymi garściami.