Okres zimowo-jesienny to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia. Zimne poranki i chłodne, deszczowe wieczory, sprawiają, że nasza odporność każdego dnia jest wystawiana na próbę. Jednym ze sposobów, oprócz suplementowania witamin dostępnych w aptekach, jest dostarczanie organizmowi naturalnych składników, z produktów, które są w tym okresie dostępne w sklepach i na targach.
W ostatnim czasie sporo usłyszeć można o tak zwanych „superfoods”. Czy jednak aby na pewno wiemy co to takiego? Jak się okazuje, superfoods to nic innego jak produkty bogate w witaminy, antyoksydanty, błonnik, minerały i wartości odżywcze, które idealnie sprawdzą się nie tylko w chłodniejszym okresie roku, pomagając nam zachować zdrowie i odporność. Po jakie owoce i warzywa warto sięgnąć, aby zadbać o swój organizm w sposób kompleksowy i przemyślany?
Aronia – królowa witamin!
Aronia jest owocem, który posiada niezwykle bogaty skład odżywczy – zawiera między innymi całe mnóstwo witamin, dzięki czemu wspiera naszą odporność oraz naturalnie wzmacnia organizm. Co ciekawe, regularne spożywanie zdrowej aronii może realnie opóźnić procesy starzenia – co spodoba się osobom, chcącym zachować zdrowie i młodość skóry na dłużej. Nie wszyscy wiedzą, że aronia to także korzystny wpływ na naczynia krwionośne – co sprawia, że to właśnie ona bywa stosowana jako naturalne lekarstwo na nadciśnienie czy zbyt wysoki poziom cholesterolu. Jak wykorzystać ją w kuchni? Między innymi do sporządzenia dżemów, syropów, soków czy konfitur. Suszona aronia może być także wykorzystywana jako dodatek do owsianki czy deserów – najlepiej jeść ją jednak w formie nieprzetworzonej (dzięki czemu zapewnimy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych!).
Grzyby – dlaczego warto wdrożyć je w jesienno-zimowe menu?
Dlaczego wszyscy „grzybiarze” z utęsknieniem czekają na okres wczesnej jesieni? Właśnie ze względu na największy wysyp grzybów w lasach! Niezależnie od tego czy lubisz zbierać grzyby czy też nie do końca – warto, aby tej jesieni i zimy pojawiły się na naszych talerzach. Grzyby stanowią doskonałe źródło witaminy B, poprawiając tym samym funkcjonowanie mózgu. To bogactwo minerałów – takich jak potas czy selen – oraz sprawdzony sposób na ochronę organizmu przed infekcjami. Najczęściej stosuje się je jako dodatek do zup czy sosów. Kurki idealnie sprawdzą się w wersji „śniadaniowej” – do jajecznicy – z kanii możemy przygotować wegańskie kotlety, z kolei podgrzybki mogą okazać się idealnym dodatkiem do risotto.
Pigwa – „polska cytryna” na odporność!
Pigwa to owoc, który nazywany bywa „polską cytryną” – wszystko ze względu na jego występowanie w naszym kraju, a przy tym wizualne podobieństwo do znanej i lubianej przez wielu z nas cytryny. Staje się ona coraz to bardziej popularna nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale przede wszystkim cenne wartości odżywcze. W zdrowej pigwie znajdziemy między innymi spore ilości wspierającej odporność witaminy C, wapnia, żelaza czy potasu. To właśnie „polska cytryna” wykazuje pozytywny wpływ na układ moczowy, trawienny i pokarmowy – przez co jest wykorzystywana przez osoby cierpiące na refluks żołądkowy czy zgagę. To także naturalny, sprawdzony sposób na bóle gardła, kaszel i problemy żołądkowe. Jak stosować pigwę w swojej codziennej, zdrowej diecie? Możemy połączyć ją zarówno z daniami na słodko, jak i słono – z mięsem czy serami. Z kolei rozgrzewająca herbata z pigwą, imbirem i miodem idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory.
Kapusta – jak wykorzystywać ją w kuchni?
Podstawowy składnik, który znajdzie swoje zastosowanie w większości polskich dań – kapusta. Królowa wielu obiadów, wykazująca szereg cennych, prozdrowotnych właściwości. To właśnie bez niej nie powstaną między innymi pyszny, klasyczny, domowy bigos, zawijane gołąbki czy pierogi. Kapusta jest bogata nie tylko w witaminy C, K oraz A, ale także w błonnik, który wspomaga prace jelit, zapewniając dodatkowo uczucie sytości. Niewątpliwą zaletą zdrowej kapusty pozostaje możliwość wykonania z niej kiszonek – które wykazują pozytywny wpływ zarówno na układ odpornościowy, jak i pokarmowy. Kiszona kapusta jest niskokaloryczna, sycąca i pomaga usunąć toksyny z organizmu – co z kolei spodoba się tym osobom, które chcą bezpiecznie i zdrowo schudnąć. Kiszonki wykorzystasz także jako dodatek do obiadu w formie surówki, która swoim lekko kwaskowatym smakiem urozmaici wiele dań kuchni polskiej i nie tylko!
Żurawina – nie tylko na pęcherz!
Żurawina nie bez powodu kojarzy się ze zdrowiem układu moczowego – to właśnie ona chroni nas między innymi przed infekcjami pęcherza. Naturalna, ekologiczna żurawina jest bogata między innymi w witaminy C oraz E, a jej regularne spożywanie wspiera odporność, poprawia pracę serca i obniża poziom cholesterolu. Ususzenie żurawiny, dodanie jej do sałatki czy przygotowanie dżemu to tylko kilka z wielu sposobów na wykorzystanie jej w kuchni. Jeśli chcemy urozmaicić smak potraw, również pomoże nam w tym żurawina – bardzo dobrze podkreślająca smak wszelkiego rodzaju serów i mięs. Co ciekawe, żurawina nazywana bywa „kwaśną jagodą” – ze względu na swoje podobieństwo do małych, fioletowych kuleczek!
Jesień oferuje nam bogactwo produktów. Więcej inspiracji co warto jeść o tej porze roku znajdziesz w moim sezonowniku.
Superfoods to nie tylko efektywne wsparcie naszego organizmu, ale także pomysł na urozmaicenie dań, którymi możemy cieszyć się w chłodne, jesienno-zimowe dni. Pamiętajmy o tym, że tak chętnie wybierana przez wielu z nas suplementacja – w formie tabletek czy kropel – nie zawsze jest konieczna, a regularne spożywanie wysokiej jakości, ekologicznych superfoods (odpowiednich dla danej pory roku), realnie przyczynia się do zachowania świetnej formy. Wybierając superfoods, wzmacniamy nie tylko nasze swoje zdrowie, ale również dbamy stan skóry, włosów i paznokci – co spodoba się tym z nas, którzy chcą wesprzeć swoją codzienną pielęgnację zdrową, sezonową dietą. Daj znać w komentarzu, po jakie superfoods sięgasz najchętniej jesienią i zimą!