Produkty na październik? Lista ta jeszcze o tej porze roku jest długa! Sezonowość warzyw i owoców to temat, który staje się coraz to bardziej popularny. Każda pora roku – naturalnie – oferuje nam szereg smacznych warzyw i owoców, które warto wdrażać w swoją codzienną, zdrową dietę w określonym czasie w roku.
Po sezonie letnim – bogatym między innymi w owoce takie jak truskawki, maliny, borówki, jagody, brzoskwinie czy porzeczki – nadszedł czas na to, aby skorzystać z plonów, którymi wita nas jesień. Jak wdrażać sezonowe żywienie w swoją codzienność? Wybierając owoce i warzywa, występujące w październiku – czasie, który oferuje nam nietuzinkowe smaki i aromaty! Jedząc sezonowo, realnie dbamy o swoje zdrowie – dostarczając organizmowi niezbędnych w tym okresie witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Warzywa sezonowe październik – które wybrać?
Jakie warzywa wybrać w październiku? Przede wszystkim – swego rodzaju symbol tego miesiąca, czyli… dynię! To wyjątkowe warzywo, które jest bogate w wiele istotnych dla naszego zdrowia witamin, takich jak witamina C czy A. Z dyni możemy stworzyć całe mnóstwo interesujących dań, a także zjeść ją w formie pieczonej, jako alternatywa dla ziemniaków czy batatów. Dynia doskonale sprawdzi się w jesienne, chłodniejsze dni również jako składnik zupy-kremu czy rozgrzewających deserów (sprawdź połączenie dyni z cynamonem – pycha!). Ciasta dyniowe na bazie tego charakterystycznego warzywa to tylko jeden z wielu przykładów na to, że jak najbardziej można stosować ją nie tylko w daniach wytrawnych, ale także słodkich.
Innym, „październikowym” warzywem pozostaje burak – wspierający funkcjonowanie przewodu pokarmowego i pracę wątroby. To właśnie aromatyczne buraki posiadają w składzie wiele witamin, które mogą posłużyć nam jako ochrona organizmu przed infekcjami. Buraki – podobnie jak dynie – można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się jako składnik zupy, dodatek do obiadu czy sałatki. Burak to również fantastyczna baza soku – który nie tylko poprawi stan naszej krwi, ale również pozytywnie wpłynie na koloryt skóry.
Jesień nie może obyć się też bez kapusty –
typowo jesiennego zbioru. To właśnie zdrowa kapusta dostarcza nam witamin – C, K oraz B6, która reguluje układ nerwowy oraz wspiera przyswajalność magnezu w organizmie. Wybierając do swojego jesiennego menu bogate w składniki odżywcze warzywa, nie tylko poprawiamy stan swojego zdrowia, ale również dbamy o walory smakowe – tak ważne dla wielu miłośników dobrej kuchni!
Owoce sezonowe październik – na co postawić?
Jeśli chodzi o jesienne owoce, „podium” nie może obyć się bez jabłka. To popularny – w zależności od odmiany słodki bądź kwaskowaty – owoc, dostępny w supermarketach przez cały rok, jednak to właśnie późne lato i wczesna jesień stanowią idealną porę zbioru. W zimne, jesienne wieczory, z bogatych w błonnik i witaminę C jabłek, możemy zrobić pyszny kompot bądź szarlotkę na ciepło – która urozmaici niejeden wieczorny seans! Co ciekawe, w niektórych regionach Polski zdrowe jabłka dodaje się też do surówek – nie tylko tych na bazie marchewki!
Innym, typowo „jesiennym” owocem pozostaje gruszka – którą jak najbardziej możemy łączyć ze wspomnianym wcześniej jabłkiem. Duet jabłka i gruszki w dżemie czy dodanie obu owoców do surówki to doskonałe rozwiązanie, pozwalające dodać daniom jeszcze więcej walorów odżywczych. Jak jesień, to również orzechy – fantastyczne zarówno w roli samodzielnej przekąski, jak i dodatku do wielu dań na słodko i słono. To właśnie poprzez cenne orzechy możemy wzbogacić dietę w zdrowe tłuszcze, które wykazują między innymi pozytywny wpływ na odporność.
Pełną listę sezonowych warzyw i owoców na jesień możesz znaleźć w moim sezonowniku.
Jedzenie sezonowe – jak wpływa na nasze zdrowie?
Czy wiesz, że wszystkie produkty – zebrane w czasie ich naturalnego wzrostu – to naturalne wsparcie naszego organizmu? Owoce i warzywa występujące w październiku nie potrzebują sztucznych, chemicznych nawozów, które pozbawiają ich większości wartości odżywczych. Jedząc sezonowo, możemy mieć pewność, że wybrane przez nas „jesienne pyszności” nie zmieniają swojego składu, a co za tym idzie, nie tracą na walorach odżywczych – tak bardzo potrzebnych nam do zachowania odporności w chłodniejsze, jesienno-zimowe dni. Niejednokrotnie – sięgając po różnego rodzaju suplementy – zapominamy, że te najważniejsze, najlepsze dla naszego organizmu… mamy tuż pod ręką. Wdrażając je w swoje codzienne, jesienne menu, realnie dbamy zarówno o swoje zdrowie, jak i świetne samopoczucie na co dzień.