5 produktów, których nie może zabraknąć w Twojej diecie jesienią!

dieta na jesień, dynia, cukinia

Jesień to wyjątkowa pora roku ze względu na wiele czynników. To także czas, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia ze względu na nieustannie zmieniające się warunki pogodowe, krótsze dni i spadki temperatur – co stanowi doskonałą okazję, by w pełni korzystać z bogactwa sezonowych owoców i warzyw, które nie tylko urozmaicą naszą dietę, ale również dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Nie wszystkie produkty dostępne są o tej porze roku – co oznacza, że powinniśmy mieć na uwadze ograniczoną dostępność naszych ulubionych letnich jarzyn czy owoców. Zadbaj o siebie i przy okazji poeksperymentuj w kuchni, próbując nowych smaków i przepisów – sprawdź jak łatwe i przyjemne może być to jesienią!

Dieta na jesień – w jaki sposób ją skomponować?

Najważniejszą kwestią podczas komponowania diety na jesień pozostaje wybór odpowiednich produktów, które będą nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Połączmy więc przyjemne z pożytecznym! Oczywiście, nie możemy zapominać, że owoce i warzywa, które są dostępne o tej porze roku, posiadają wyjątkowe właściwości, które realnie wspierają nasz układ odpornościowy oraz dodają mnóstwa energii w chłodniejsze, niejednokrotnie szare i smutne dni. Jeśli chcemy móc uzyskać pewność, po jakie produkty warto sięgać jesienią, dobrym rozwiązaniem może okazać się skorzystanie z praktycznego sezonownika – dzięki któremu z łatwością zaplanujesz dietę opartą na tym, co najlepsze w danym okresie!

Dieta jesienią – nie zapomnij o soczystych śliwkach!

Śliwki to prawdopodobnie jedne z pierwszych owoców udomowionych przez ludzi, których początki miały miejsce na terenie dzisiejszego Iranu oraz Chin. Trzeba przyznać, że to jedne z najcenniejszych owoców, jakie bezsprzecznie warto wprowadzić do diety na jesień. Śliwki są bogate w błonnik i pektyny, które wspomagają trawienie – oraz w witaminy A, C, E, B6 oraz K, które skutecznie umacniają nasz układ odpornościowy w tym trudnym dla naszego ciała czasie. Jesienne śliwki świetnie sprawdzają się nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także jako dodatek do różnego rodzaju potraw – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Można je piec, gotować, suszyć lub jeść na surowo… tak, jak lubisz! Śliwki w diecie jesiennej doskonale uzupełniają także braki polifenoli, wapnia, potasu, fosforu, magnezu i żelaza, pomagając w zachowaniu zdrowia i witalności w chłodniejszych miesiącach. Ponadto, zawarte w śliwkach antyoksydanty wspierają walkę z nowotworami oraz miażdżycą. Śliwki korzystnie wpływają również na ciśnienie krwi oraz pracę układu nerwowego, co spodoba się osobom, chcącym zadbać o świetne samopoczucie na co dzień!

Jesienna dieta – jak możesz wykorzystać dynię?

Dynia, uprawiana od co najmniej 10 tysięcy lat, to prawdziwa królowa jesieni, której nie może zabraknąć w dobrze skomponowanej diecie na jesień. Przeciwutleniacze zawarte w dyni, takie jak beta-karoten czy witamina E, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, a pożywny błonnik z powodzeniem usprawnia pracę jelit, wspierając zdrowe i bezpieczne odchudzanie. W diecie na jesień nie możemy zapominać o pestkach dyni – ze względu na ich właściwości przeciwpasożytnicze. Nie wszyscy wiedzą, że cenny olej z pestek dyni wspomaga prawidłową pracę układu moczowego i prostaty, dlatego też dobrze jest suplementować go nie tylko w okresie jesienno – zimowym. W zdrowej dyni znajdziemy także spore ilości antyoksydantów, witaminę K, wapń, żelazo, dużo witaminy C i witamin z grupy B – oraz ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu magnez, fosfor. Co warto przygotować z dyni? Zróbmy z niej zupę krem, puree, sałatkę, konfitury, kompot lub ciasto! Dynię możemy także grillować, piec, smażyć, gotować, a nawet marynować – dzięki swojej uniwersalności, jak najbardziej możemy potraktować ją zarówno jako fantastyczną bazę wielu zdrowych i sycących dań, jak i interesujący dodatek o wysokich walorach smakowych.

gruszka ilustracja akwarelowa

Gruszki w diecie na jesień – dlaczego warto po nie sięgać?

Gruszki to efekt mieszanki gatunków różnych owoców, które krzyżowały się na przestrzeni ostatnich wieków. Trzeba przyznać, że gruszka to jeden z tych owoców, które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety na jesień. Co ciekawe, to właśnie w pysznych gruszkach kryje się tak wiele witamin – A, B1, B2, B6, K, C, PP – oraz składników mineralnych (potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także pewne ilości boru i jodu). Owoce te doskonale smakują na surowo, jednak można je także piec, dusić czy dodawać do sałatek. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi doskonale sprawdzają się jako zdrowa alternatywa dla słodyczy w postaci surowej (jako przekąska lub produkt przetworzony, taki jak sok). Co więcej, aromatyczne gruszki posiadają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne – co czyni je idealnym owocem na jesień, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w walce z infekcjami. Regularne spożywanie gruszek może również pomóc w regulacji poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, co sprawdzi się szczególnie tym osobom, które zamierzają zadbać o swoją formę pod koniec roku.

burak ilustracja akwarelowa Sezonologia

Dieta na jesień – postaw na zdrowe buraki!

Burak to warzywo, którego nie może zabraknąć w Twojej diecie na jesień. To źródło wielu cennych składników odżywczych (takich jak magnez) oraz witaminy A i K. Nie wszyscy wiedzą, że zdrowe i smaczne buraki zawierają także znaczne ilości żelaza, witaminy C oraz kwasu foliowego, dlatego też wzbogacenie diety w potrawy przygotowane na bazie tego warzywa, może korzystnie oddziaływać na układ krwionośny oraz stać się solidnym wsparciem dla kobiet, spodziewających się dziecka. Dzięki swoim właściwościom, buraki wspomagają oczyszczanie organizmu, poprawiają krążenie, obniżają cholesterol, zwalczają zgagę i wspierają pracę układu odpornościowego – co czyni je niezwykle wszechstronnym elementem jesiennej diety! Wzbogacenie codziennego menu na jesień w buraka pozwala także na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu – oraz wspiera kości, wzmacnia zęby i wspomaga funkcjonowanie mózgu. Co istotne, możemy je dodawać do sałatek, przygotować z nich zupy, soki czy też piec – przygotowując w ten sposób interesujący dodatek do obiadu. Buraki należą do najzdrowszych warzyw, których nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie, szczególnie w diecie na jesień – dlatego też tak ważne pozostaje pamiętanie o nich na co dzień!

cukinia ilustracja akwarelowa Sezonologia

Cukinia – nieodłączny składnik jesiennej diety!

Cukinia to kolejne jesienne warzywo, które doskonale wpisuje się w sezonową dietę – posiadające właściwości alkalizujące organizm, korzystnie wpływające na pracę przewodu pokarmowego, wskazane dla osób cierpiących na nadkwaśność. Cukinia jest niezwykle lekkostrawna – posiada niską zawartość tłuszczu, nie kumuluje metali ciężkich, a przy tym pozostaje niskokaloryczna. Co ciekawe, zdrowa cukinia jest też bogata w witaminy A, C, K oraz minerały, takie jak potas i magnez. Tego rodzaju mieszanka poprawia funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego (co jest szczególnie ważne w okresie wzmożonych zachorowań na infekcje!). Cukinia to swego rodzaju synonim uniwersalności oraz wszechstronności w kuchni – można ją piec, grillować, dodawać do zup, sosów, a nawet zrobić z niej pożywny makarony czy placki. To idealny składnik dla osób, które chcą zadbać o sylwetkę i zdrowie jesienią, a przy tym nie chcą rezygnować z doskonałych walorów smakowych.

Nie ulega wątpliwości, że podążanie za sezonowością w diecie może przynieść nam szereg korzyści – zarówno dla zdrowia, formy, jak i samopoczucia. A Ty, jakie owoce i warzywa zamierzasz wdrożyć w jesienne menu? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzu!

Ilustracje użyte w artykule zostały namalowane ręcznie (autorka ilustracji: Emilia Wiśniewska).

Sprawdź sklep

Podobne wpisy

Szybka dostawa
Bezpieczna płatność
Polskie rękodzieło